ARCH nummer 5 is uit!

BACK TO THE FUTURE

Het vijfde nummer van ARCH is uit. Iets om te koesteren, want menig nieuw magazine overleeft het eerste jaar niet. Hoofdredacteur Pieter Pronk: “2017 stond in het teken van het verwezenlijken van mijn jongensdroom. Ik wilde een archeologisch tijdschrift maken door en voor professionals en amateurs. Met mooie onderzoeksverslagen en opmerkelijke vondsten, die doorgaans in het archief belanden. Een gewaagde ambitie, dat weet ik. En wat hebben we gebikkeld! Maar daardoor is mijn droom wel werkelijkheid geworden. ARCH staat namelijk als een huis. We liggen in vrijwel alle Nederlandse boekhandels (en binnenkort ook in België!), mogen de titel ‘populair wetenschappelijk magazine’ dragen en krijgen veel support van het Rijk en relevante partners in het vakgebied. Tel daar het groeiende aantal abonnees en de ruim 1.300 actieve leden in de Facebook community bij op en je mag spreken van een geslaagde missie. En daar blijft het niet bij, want naast ARCH mag ik ook het Jaarboek van de Nederlandse Archeologie en andere archeologische uitgaven mee uitbrengen. Dat had ik dan weer niet durven dromen, dus hier spreekt een gezegend man.”   

De diepte in
In ARCH magazine duiken we letterlijk en figuurlijk de diepte in om de geschiedenis zichtbaar te maken. Voor dit nummer brachten we zelf een bezoek aan de Romeinen in het Limburgse Well en presenteert Nico Arts de 10 topstukken van archeologisch depot Eindhoven. Daarnaast brengt Mart Hoffmann de verborgen misdaad aan het licht, vertelt numismaat Bouke Jan van der Veen over een bijzondere muntenvondst in Delft en tonen Nico van der Feest en Jeanne-Marie Vroomans aan dat minder interessante onderzoeken toch mooie archeologische resultaten op kunnen leveren.   

Tijdreizen
We nemen ook een diepzeeduik met maritiem archeoloog Martijn Manders, die op 12 december 2017 promoveerde met zijn proefschrift ‘Preserving a layered history of the Western Wadden Sea. Managing an underwater cultural heritage resource’. In zijn artikel gaat hij in op de vraag hoe we maritiem cultureel erfgoed kunnen beschermen én toegankelijk maken voor het publiek. Dat nieuwe digitale technieken zoals 3D fotogrammetrie, Augmented Reality en Virtual Reality hierbij een grote rol spelen bewijzen Thomas, Jeroen en Rob van Tijdlab: “Sinds we de mogelijkheden van digitale toepassingen zijn gaan zoeken, streven we ernaar dat een virtuele archeologische toepassing aanvoelt als tijdreizen”. 

Kortom, ARCH goes 
back to the future. “Great Scott!”

ARCH nummer 5 ligt vanaf vandaag in de Nederlandse boekhandels. Of neem een voordelig abonnement: http://www.pronkproducties.nl/inschrijven/ 

Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen, als professional of amateur? Of wil je je depot openstellen in ARCH? Mail dan naar redactie@archmagazine.nl. Samen houden we archeologie springlevend!

ARCH 5

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nummer 4 van ARCH is vanaf nu verkrijgbaar bij de meeste boekhandels. 

AND THE WINNER IS...
Op 28 oktober 2017 heeft Stichting Archeologie & Publiek (SAP) de Grote Archeologie Prijs uitgereikt aan ArcheoHotspots. Volgens de jury en natuurlijk de vele stemmers speelt dit project het beste in op het vertalen en verbeelden van archeologie richting het publiek. In deze uitgave van ARCH lees je het spannende verslag van Dietske Bedeaux, voorzitster van SAP.

EXPOSURE
Met de toekenning de Grote Archeologie Prijs wint ArcheoHotspots eveneens een jaar lang exposure in ARCH. Hiermee hoopt hoofdredacteur Pieter Pronk, die onlangs toetrad tot het bestuur van SAP, bij te kunnen dragen aan hun verdere ontwikkeling. “ARCH heeft als doel archeologie en cultureel erfgoed toegankelijker te maken in Nederland en Vlaanderen. Wij steunen graag een initiatief als ArcheoHotspots, dat archeologie letterlijk tastbaar maakt voor het publiek”, aldus Pronk.

OPEN DEPOT
Pieter vervolgt: “We doen meer voor een groter publieksbereik! In de nieuwe rubriek Open Depot bieden we archeologische depots de mogelijkheid hun tien topstukken te presenteren. Veel bijzondere opgravingen worden nauwelijks opgemerkt door het grote publiek. In ons magazine krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Lees in deze uitgave over de parels van archeologisch depot Alkmaar en laat je verwonderen!”

VERDER IN ARCH 4...
Eén van de succesfactoren van ARCH is co-creatie. Het is een magazine door en voor iedereen die archeologie een warm hart toedraagt. In dit nummer praat Nico je bij over het onderzoek naar de Romeinse weg in Cuijk, lees je hoe het verleden tot leven komt in Jheronimus Bosch Art Center en laat Mart zijn licht schijnen over ijzerdetectie. Om maar een paar onderwerpen te noemen...

Veel leesplezier gewenst!

 

ARCH nummer 3 vanaf 10 oktober in de boekhandel!

Vanaf 10 oktober is ARCH eindelijk verkrijgbaar bij de meeste boekhandels. ARCH biedt een podium en etalage aan bevlogen wetenschappers en amateurarcheologen met als doel archeologie toegankelijker te maken. Veel bijzondere opgravingen worden amper opgemerkt door het grote publiek. In ARCH magazine krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Het blad verschijnt, niet geheel toevallig, daags voor De Nationale Archeologiedagen, die van 13 tot en met 15 oktober 2017 plaatsvinden. Dit jaar zijn al zeven provincies actief betrokken, maar ook elders in het land zijn er tal van archeologische activiteiten, zoals workshops, lezingen, exposities, rondleidingen en (virtuele) spellen. In ARCH magazine vertellen de deelnemende provincies wat de Archeologiedagen voor hen betekenen en onthullen ze een deel van het programma.

Feestelijke lancering
Op 12 mei 2017 werd ARCH op feestelijke wijze gelanceerd in het Groot Tuighuis, centrum voor archeologie en bouwhistorie in 's-Hertogenbosch. ARCH is een uitgave van de Bossche uitgever Pieter Pronk (Pronk Producties). Het eerste exemplaar werd overhandigd aan senior KNA-archeoloog en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Archeologische Opgravingsbedrijven (NVAO) Arjan Schutte. Gemeentelijk archeoloog Ronald van Genabeek richtte een welkomstwoord tot alle genodigden. Beide heren schrijven zelf ook artikelen voor ARCH.

Wens voor Nederland en Vlaanderen
Met de lancering van ARCH ging een lang gekoesterde wens van Pronk in vervulling: "Ik wilde een magazine maken waarin de 'kick' van het vinden van verborgen schatten voelbaar is. Want dat is wat er nog miste in medialand: een tijdschrift dat mooie opgravingen belicht, in woord en beeld. Het is een prachtige glossy geworden, die een frisse kijk biedt op de oudheid. Met persoonlijke verhalen en exclusieve reportages, die letterlijk de diepte ingaan. ARCH onderscheidt zich door co-creatie, omdat vrijwel alle artikelen worden geschreven door professionals en amateurs uit het veld. Het is dus een magazine van, door en voor liefhebbers van archeologie en cultureel erfgoed", aldus Pieter. Zijn wens wordt klaarblijkelijk door velen gedeeld, want sinds de lancering groeit het blad als kool. Dankzij het enthousiasme en vertrouwen van de lezers, abonnees, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, archeologische instanties, onderzoekers en amateurs is de oplage inmiddels verdubbeld en ligt het magazine vanaf 10 oktober in de Nederlandse boekhandels. Daarnaast werkt ARCH aan een nieuwe, interactieve website en een videoplatform, waar archeologen en archeologische organisaties interessante content kunnen delen. “Een nieuw tijdschrift beginnen is altijd spannend, maar het feit dat ARCH vanaf 10 oktober in 2.000 winkels ligt zegt veel over de potentie. We richten ons echter niet alleen op de Nederlandse, maar ook op de Vlaamse archeologie. In het nieuwe nummer biedt de Dienst Archeologie Stad Antwerpen bijvoorbeeld een kijkje bij het archeologisch onderzoek naar de Spaanse Omwalling in het kader van de aanleg van de Noorderlijn. We werken er hard aan om ARCH ook in de Belgische boekhandels te krijgen en de vooruitzichten zijn erg goed!”, zegt Pronk.

Exclusief: Het raadsel van VOC-schip de Rooswijk
ARCH biedt achtergrondverhalen over bijzondere opgravingen van (amateur)archeologen die er zelf bij betrokken zijn. In het derde nummer leest men onder meer het exclusieve verhaal van Martijn, programmaleider maritiem erfgoed, over de opgraving van VOC-schip de Rooswijk, vertelt Nancy van de gemeente Alkmaar over dichteres en glasgraveerster Maria van Tesselschade (1594-1649) en beweert detectorzoeker en amateurarcheoloog Mart dat iedereen niet-metalen voorwerpen kan vinden. Daarnaast biedt Coosje van Stichting Archeologiedagen een activiteitenoverzicht per provincie, stelt Dietske de vier genomineerde initiatieven voor de Grote Archeologie Prijs voor en vertelt Nico van Aeres Mileu over het vervolonderzoek naar de Romeinse weg in Cuijk (NB).

ARCH magazine nr. 3 is per 10 oktober verkrijgbaar voor € 6,95 bij de meeste Nederlandse boekhandels. Een abonnement (25 euro voor 4 nummers) is te bestellen op www.pronkproducties.nl/inschrijven. Eerdere uitgaven (1 en 2) zijn te bestellen via info@pronkproducties.nl. ARCH is een uitgave van Pronk Producties. Meer info: www.archmagazine.nl

 

ARCH nummer 2 is een feit!

Met trots presenteren we de cover van de tweede uitgave van ARCH magazine! 

In het tweede nummer lees je onder meer over het onderzoek naar de vestingwerken van Maastricht, de teloorgang van de Schoonrewoerdsepoort in Leerdam, een zeldzame baggervondst in het Noord-Hollandse Zuiderwoude en over de 12e eeuwse munten van Geldermalsen - Stationslocatie.

ARCH is vanaf week 33 verkrijgbaar bij de meeste boekhandels.

Word vriend van ARCH. Neem een abonnement!

Vind jij dat archeologie en cultureel erfgoed een groter publiek verdienen? En dat bijzondere opgravingen meer aandacht verdienen?

ARCH. magazine biedt een podium én etalage aan gepassioneerde wetenschappers en bevlogen hobbyzoekers. Verwacht geen pretentieuze artikelen, maar boeiende verslagen en persoonlijke verhalen, die de ‘diepte’ in gaan. In woord en beeld. Van liefhebbers voor liefhebbers, die de ‘kick van het vinden’ met elkaar willen delen.

WORD NU ABONNEE

ARCH magazine verschijnt 4 x per jaar en is vrijwel overal te koop voor € 6,95.

Als abonnee:
- Betaal je slechts 25 euro voor 4 uitgaven
- Krijg je het magazine thuisbezorgd
- Profiteer je van aanbiedingen en extra’s

Ga naar www.pronkproducties.nl/inschrijven om je aan te melden voor een abonnement.

Word ook lid van de ARCH community op Facebook en praat mee: www.facebook.com/groups/archmagazineNL

Meer info? Mail naar info@pronkproducties.nl of redactie@archmagazine.nl 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Pronk Producties lanceert archeologisch magazine ARCH.
EEN BLAD MET KLOTEN

 

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het werd tijd voor een nieuw archeologisch magazine. Althans, dat vonden wij van Pronk Producties. En uit de overweldigende reacties vanuit het veld mogen we concluderen dat we niet de enigen zijn. Sterker nog: archeologie is hot and happening. Onder (semi-)professionals en geïnteresseerden in cultuurhistorisch erfgoed. Maar waar lees je tegenwoordig nog écht interessante artikelen over bijzondere vondsten in Nederland en Vlaanderen? En waar kan je als hobbyist je verhaal kwijt? Juist. Daarom hebben wij op vrijdag 12 mei 2017 ons nieuwe ‘blad met kloten’ ARCH magazine gelanceerd.

ARCH magazine
ARCH biedt een podium aan álle liefhebbers. Want dat is wat wij misten, maar onze doelgroep blijkbaar ook. Verwacht geen pretentieuze artikelen, maar mooie bijdragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zolang ze maar de ‘diepte’ in gaan. ARCH maakt archeologie toegankelijk en werkt daarom alleen samen met bevlogen onderzoekers en particuliere speurders.

Blad met kloten
In de eerste uitgave van ARCH belichten we onder meer de eetgewoonten van de Minderbroeders in ‘s-Hertogenbosch, de munten van Geldermalsen - Stationslocatie en het nieuwe meldpunt voor kleine archeologische vondsten Portable Antiqities of The Netherlands (PAN). En de Middeleeuwse klotendolk. Een blad met kloten dus.

Kortom, ARCH werpt een frisse blik op de oudheid in woord en beeld.

Abonnement?

Ben je geïnteresseerd in een abonnement op ARCH of wil je abonnement cadeau geven? Je kan een abonnement à € 25,00 (4 uitgaven) bestellen door je in te schrijven via de abonneepagina.

Word lid van de ARCH community

ARCH heeft een eigen (besloten) community op Facebook, bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in archeologie en cultuurhistorisch erfgoed. Een plek waar je gelijkgestemden ontmoet en interessante nieuwtjes kunt delen. Meld je aan!

Colofon

ARCH magazine is een uitgave van Pronk Producties en verschijnt 4 x per jaar. 

Uitgever & hoofdredacteur
Pieter Pronk

Eindredactie
Lonneke Voets - GETECKELD - interactieve communicatie

Vormgeving
Wim IJff - Wimzelf